VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Klussen binnens- of buitenshuis: hoe zit dit bij schade?

Geplaatst op: 02-05-2020, 16:17:38

In deze tijden van zoveel mogelijk thuis blijven, zijn we volop aan het klussen geslagen. Je ziet het aan de volle bouwmarkten. Wellicht heb jij ook je to do-lijst afgestoft en die uitgestelde klusjes in en om het huis eindelijk opgepakt. Of je nu twee linker handen hebt of gewoon pech, er kan tijdens het klussen altijd iets verkeerd gaan. Goed om te weten of je hier wel of niet voor verzekerd bent.

Verzekering bij schade door het klussen

Het antwoord op de vraag of klusschade is verzekerd, lijkt misschien eenvoudig. Dat is het echter niet. Schade die je zelf aan iets toebrengt als je met een klus bezig bent, is niet verzekerd. Maar laat je bijvoorbeeld een verfblik van de trap vallen op een salontafel die daardoor beschadigd raakt, dan is dat wel verzekerd.

Wat is er wel en niet verzekerd?

Om het iets duidelijker te maken, halen we er nog een paar voorbeelden bij.

 

Niet verzekerd

Wel verzekerd

Je wilt een lamp ophangen aan het plafond en raakt tijdens het boren van een gat een boort het gat net iets te groot uit.

De lamp die je hebt gekocht ligt alvast klaar op tafel en je stoot deze per ongeluk op de grond waardoor deze kapot valt.

Je legt nieuw laminaat en schiet tijdens het zagen uit waardoor het laminaat beschadigt.

Je gereedschapskist valt op de trap uit je handen waardoor al het gereedschap op de nieuwe laminaatvloer valt die hierdoor fors beschadigd raakt.

Je bouwt zelf een tuinhuisje en schiet uit met de boormachine waardoor een plank beschadigt.

Tijdens het snoeien sta je op een ladder en valt de zware snoeisnaar op het dak van het nieuwe tuinhuisje die daardoor lek raakt.

 

Opstal- of inboedelverzekering

Stel je hebt schade, onder welke verzekering dien je dat dan in? Dit hangt af van wat er precies stuk is gegaan. Onder de inboedelverzekering vallen je spullen in huis, zoals meubels of je tv. De opstalverzekering heeft betrekking op de woning en alles wat hieraan vastzit, zoals een houten vloer of leidingen. Hierbij horen ook bijgebouwen, zoals een tuinhuis of schuur.

Tips om schade tijdens het klussen te voorkomen

Het liefst voorkom je schade. De volgende tips kunnen je helpen om schade zoveel mogelijk te voorkomen:

  • Zorg voor een goede voorbereiding van de klus en haal de juiste spullen in huis;
  • Draag beschermende kleding en een veiligheidsbril om letsel te voorkomen;
  • Zorg voor een goed opgeruimde werkplek;
  • Dubbelcheck je gereedschap en tools voordat je aan de slag gaat: is bijvoorbeeld het verlengsnoer volledig uitgerold en staat de ladder stevig?
  • Schakel bij twijfel over een lastige klus een klusjesman in. Als er bij hem namelijk iets mis gaat, is de schade via hem verzekerd.

Bron: www.anwb.nl van 1 mei 2020

Vorige pagina